Alex Krappen

In 2001 werd bij mij het syndroom van Asperger geconstateerd. Die diagnose volgde na een lange periode waarin dingen nooit helemaal lukten zonder dat daar nu een directe reden voor leek te zijn. Ik kende diverse perioden van ziekte, depressie, maar ook oplevingen, waarin ik me dan weer veel te hard inspande om de verloren tijd in te halen. Er kwam echter nooit een definitieve doorbraak, en de diagnose volgde op een totale ineenstorting.

Na de eerste schok van de diagnose volgde een tijd van reflectie. Met de lijst van symptomen in de hand (waarvan gestoorde prikkelverwerking een behoorlijk prominente is) onderzocht ik of mijn leven nu wel zo handig ingericht was. Dat bleek niet het geval. Een cursus filosofie en meditatie die ik begon te volgen, verschafte alternatieve zienswijzen en handvatten om verstandiger om te gaan met de prikkels die ik tot me nam en tot me kreeg. Langzamerhand begon ik keuzes te maken die me gezonder maakten en beter bij me pasten. Ik leerde beter en gestructureerder rust in te bouwen. En van jaar tot jaar ging het beter, en vond ik meer balans.

Op dit moment gaat het goed. De thuissituatie en het prikkelmanagement zijn onder controle. De energie die ik daardoor overhoud kan ik steken in mooie dingen als filosofielessen geven, competitief bridgen en wandelen. Recentelijk heb ik zelfs de Camino Portugues gelopen van Porto naar Santiago de Compostela en van daaruit door naar Finisterre. Ook is pas geleden mijn boek ‘De mens in de Mahabharata’ uitgekomen. Dat had ik nooit durven dromen toen ik tien jaar lang 15 uur per dag met een chronisch tekort aan energie in bed lag. Wat slimmer omgaan met prikkels een verschil kan maken!

Toch merk ik nog dagelijks dat er ruimte voor verfijning is. Er zijn nog veel momenten dat ik het net even wat handiger zou kunnen oplossen, dat ik toch weer in oude patronen stap die uiterlijke en innerlijke onrust veroorzaken. Wel zie ik de symptomen van overprikkeling steeds eerder aankomen. Het pad van goed voor mezelf zorgen is er één van vallen en opstaan. Wel steeds minder vaak vallen en steeds sneller weer opstaan.

Mocht je meer willen weten dag kun je me bellen of mailen: 06-13432840 of info@ontprikkelen.nl.