Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde mens in de moderne wereld tien keer zoveel prikkels te verwerken krijgt als in 1950. De veelheid aan beelden en geluiden die dagelijks tot je komen  leidt gemakkelijk tot chaos, stress en energieverlies.

Als je om welke reden dan ook structureel overprikkeld bent heeft dat een behoorlijke impact op je functioneren en de harmonie die je ervaart. Je nachtrust is niet voldoende om weer vol energie aan de volgende dag te beginnen en je krijgt de dingen die gedaan moeten worden steeds moeilijker voor elkaar. Herkenbaar?

De vragen

Hoe kun je leren om constructief om te gaan met de prikkels die op je af komen?

  • Hoe kun je meer rust en harmonie creëren in je dagelijks leven?
  • Hoe kun je onderscheid leren maken in prikkels die je nodig hebt en prikkels die schadelijk zijn voor je?
  • Hoe kun je contact maken met wat écht belangrijk voor je is in het leven?
  • Hoe kun je je niveau van functioneren in de samenleving verhogen?

De cursus

In de cursus leer je stap voor stap hoe je het overzicht en de regie over je leven terug kunt krijgen. Bovendien leer je zodanig in balans te komen dat je de dingen kunt gaan doen die bij je passen, zowel privé als in de werksituatie. De cursus geeft je praktische handvatten om meer harmonie in je leven te brengen:

  • Door middel van ontspanning, stilteoefeningen en meditatie leer je dat niet alle prikkels per se onrust hoeven te veroorzaken. Door  neutraal waar te nemen oefen je een niet-oordelende houding die in het dagelijks leven veel energieverlies voorkomt.
  • Door middel van (zelf)onderzoek en spiegelende oefeningen leer je de patronen in je leven herkennen. Je leert te herkennen welke prikkels je goed doen en welke schadelijk zijn. Je leert onderscheid te maken tussen wat bij je past en wat niet.
  • Op basis van de conclusies van de oefeningen leer je aanpassingen in je dagelijks leven te maken die je beter in balans brengen en de harmonie bevorderen, zowel in jezelf met de mensen om je heen. Je gaat ervaren dat een situatie van balans en harmonie helemaal niet zover van je af staat als je misschien denkt.
  • Als je meer harmonie ervaart maak je gemakkelijker contact met dat wat je echt graag zou willen en dat wat echt bij je past.

De groep

Individueel kun je op dit pad veel bereiken, maar samen sta je sterker. Je kunt anderen helpen en anderen kunnen jou helpen. In de lessen zitten altijd onderdelen waarin je je ervaringen kunt delen en anderen kunt helpen met de handigheidjes die je jezelf door de jaren heen eigen gemaakt hebt.

Veiligheid en respect zijn sleutelwoorden in deze groep. Iedereen krijgt de gelegenheid om in zijn eigen tempo en met zijn eigen intensiteit met de stof aan de slag te gaan. Je ervaringen delen wordt gestimuleerd maar is niet verplicht. Binnen de kaders van de groep krijg je de gelegenheid om jezelf te zijn.

De lessen

De lessen hebben een duidelijke structuur. De diverse onderdelen keren elke les terug en zorgen ervoor dat de lessen herkenbaar en veilig zijn. Elk les duurt tussen de anderhalf en twee uur waarbij op de helft een korte pauze is.

De lessen bieden een goede ondergrond, maar het grootste deel van het werk doe je zelf, thuis. De spiegelende opdrachten zijn vrijwel allemaal huiswerkopdrachten. Uiteraard is ondersteuning daarbij mogelijk. Wel moet je bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken om je situatie te verbeteren.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor mensen die om welke reden dan ook tijdelijk of structureel overprikkeld zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vanwege een autismespectrumstoornis of hypersensitiviteit van nature moeite hebt met het verwerken van prikkels. Of dat je gedurende langere tijd teveel hooi op je vork hebt genomen waardoor je nu oververmoeid bent of een burn-out hebt. Of misschien gaat het goed met je, maar zoek je net dat beetje extra rust om tot de kern van de zaak te komen. In alle gevallen kan deze cursus je handvatten geven om de prikkels in je leven te reguleren.

Je hoeft geen bijzondere voorkennis te hebben om de cursus te kunnen volgen. De enige twee voorwaarden om aan de cursus mee te kunnen doen zijn de volgende:

  • Het vermogen en de bereidheid om een relatie te leggen tussen wat je doet en wat er met je gebeurt, waarbij de bereidheid belangrijker is dan het vermogen.
  • De wil om met wat je leert aan de slag te geen en zo in je eigen harmonie te investeren.

Op dit moment zijn er geen plannen om een ontprikkelcursus op te starten, maar bij voldoende animo kan dat zomaar veranderen. Een individueel gesprek over manieren om te ontprikkelen is wel altijd mogelijk. Samen kunnen we een tracject opstarten dat je helpt om gezonder en constructiever met prikkels om te gaan. Bel of mail gerust, 06-13432840 of info@ontprikkelen.nl.