rock-691358_1280Als je de verwerking van de prikkels van de zintuigen onder de knie hebt, en je arbeid-/rustverhouding is ongeveer wat die moet zijn, dan kan zich niettemin onrust openbaren. Dat komt omdat met de gezonde verwerking van zintuiglijke prikkels slechts de helft van het werk gedaan is. Want in je rijke innerlijke wereld ligt nog een energielek, het grootste lek dat je hebt.

Want binnenin je, vaak onder de drempel van je bewustzijn, leven de diverse ikjes die daar bestaan in een staat van koude oorlog met elkaar. Constant vechten ze om je aandacht en vliegen ze elkaar in de haren. Dat zorgt voor veel energieverlies. Om de beurt manifesteren ze zich, al naar gelang hun kracht van dat moment. En je bent machteloos in dit mechanisme als je je niet bewust wordt van deze strijd.

Dit energielek manifesteert zich onder andere in een aantal ongezonde of belemmerende gedragspatronen, die je op één of andere manier niet lijkt te kunnen veranderen. Je hebt lang je best gedaan om dit op wilskracht te doen, maar keer op keer moet je constateren dat je in deze oude patronen terugvalt.

Deze patronen en het geschetste innerlijke conflict zijn nauw met elkaar verbonden. De kern van dit innerlijke conflict ligt in het feit dat de twee groepen strijdende ikjes  in beleving en overtuigingen diametraal tegenover elkaar staan. Aan de ene kant staan de spirituele krachten, aan de andere kant de egokrachten.

De egokrachten, de patronen

De egokrachten leven in de illusie van afgescheidenheid. Ze hebben de overtuiging dat je afgescheiden bent van de rest van de schepping, die zij in principe zien als een vijandige entiteit die erop uit is om je positie in de wereld te ondermijnen. Voortgedreven door latente of manifeste angst span je je  onder invloed van deze ikjes in om je positie in de wereld te beschermen of uit te bouwen door middel van het najagen van een betere baan of meer geld. Je probeert een stabiele biotoop om jezelf heen te creëren zodat je de angst die het gevolg is van de illusie van afgescheidenheid niet hoeft te voelen. Onze egokrachten wanen zichzelf onmisbaar voor je bescherming en doen er alles aan om hun overtuigingen in je systeem te etsen zodat ze zelf kunnen blijven voorbestaan. Maar netto gesproken zijn ze de architecten van meer van hetzelfde en tenslotte van stagnatie.

De spirituele krachten, de transformatie

Je spirituele krachten staan heel anders in het leven. Zij voelen zich verbonden met het geheel en hebben het vertrouwen dat als je doet wat je moet doen dat de schepping je dan zal geven wat je nodig hebt. Zij richten zich niet alleen op je eigen welzijn maar kijken over de grenzen van je egogerichte behoeften om te zien wat de situatie als geheel nodig heeft. Zij weten dat je een unieke taak in het leven hebt die samenhangt met je talenten en zijn gaarne bereid om die taak op zich te nemen. Zij gaan met de stroom van het leven mee in plaats van dat ze die stroom proberen te verleggen. Zij willen dat je uit de kramp van het overleven stapt en het leven gaat leven dat precies bij je past.

Overtuigingen en inzicht

Beide groepen ikjes kun je in jezelf zien als sets (kern)overtuigingen: Beelden – diep in jezelf – over wie je bent, wie je denkt te moeten zijn en wie je voelt te kunnen zijn. Deze overtuigingen maken dat je doet wat je doet. Inzicht in deze beelden is essentieel om het hierboven beschreven conflict te kunnen oplossen en meer harmonie in je leven te brengen.

Als je stil wordt kun je deze strijd in jezelf voelen. Je voelt de noodzaak van zelfbescherming maar tegelijkertijd verlang je naar een leven dat nog beter bij je past. Je wordt heen en weer geslingerd tussen beide standpunten, zonder echt een keus te maken. Deze innerlijke strijd kost je zonder dat je je daar bewust van bent bakken met energie en zorgt ervoor dat je voort ploetert zonder echt progressie te maken.

Als je de stilte gebruikt om echt naar binnen te gaan dan mag je hopen dat de koude oorlog uitmondt in een echte strijd. Die strijd zal heftig en pijnlijk zijn maar de overwinning van de spirituele krachten staat vast.

Als je meer wil weten over de strijd tussen de egokrachten en spirituele krachten raad ik aan om het boek De mens in de Mahabharata te lezen. Dit boek is een gids voor je rijke innerlijke wereld en biedt handvatten in de transitie naar een leven wat beter bij je past.

Wil je echt aan de slag met je gedragspatronen en de overtuigingen daarachter? Boek dan een sessie met de Mahabharata Levensinzichtkaarten. Bel of mail naar Alex Krappen (06-13432840 of info@ontprikkelen.nl.)